Svar: En grafisk mjukvaruplattform används för att visualisera, kontrollera och övervaka olika typer av säkerhetssystem såsom brandlarm, passersystem, inbrottslarm, kamerasystem, nyckelskåp, DUCar och annan automation. De flesta grafiska mjukvaruplattformar är öppna och fabrikatsoberoende plattformar vilket innebär att alla typer av undersystem kan anslutas oavsett vilken fabrikant som tillverkar dem. Detta innebär att som brukare kan man se och manövrera alla anslutna anläggningar i en och samma plattform och grafiskt få en uppfattning om någonting har hänt.

Grafiken i plattformen är skalbar och flexibel, vilket innebär att man kan bygga upp den så som brukaren önskar. Behörighet kan sättas på i princip allt i systemet. Vem som ska få se vad och göra vad kan ställas in på användarna.

Fördelarna med grafisk övervakning är att du som operatör snabbt och säkert ser när något händer. Du kan planera insats och minimera skaderisk och tid genom snabbare hantering av ärendet. Det blir en kostnadsbesparing då man utan att behöva vara fysiskt på plats kan avgöra vilken åtgärd som ska vidtas. Man kan helt enkelt utföra effektivare arbete och samtidigt spara pengar/tid.