Hållbart

VD har ordet

Elektroskandia fortsätter att utveckla sitt erbjudande. Genom de senaste årens stora investeringar har vi effektiviserat våra logistiska processer och tagit stora steg i digitaliseringen. Vår kundupplevda kvalitet har stärkts ytterligare samtidigt som våra medarbetarundersökningar påvisar att arbetsmiljön och engagemanget fortsätter att öka. Vi ser också att vårt resultat stärks trots att konkurrensen är hårdare än någonsin. Vi kan således konstatera att majoriteten av de nyckeltal och KPI:er vi följer har förbättrats. Det gäller även vårt hållbarhetsarbete. Elektroskandia var först i branschen med att transparent redovisa vårt arbete genom en årlig hållbarhetsrapport och det är naturligtvis glädjande att med denna rapport återigen kunna påvisa att arbetet ger effekt.

Elektroskandia har i mer än hundra år varit en del av elektrifieringen av Sverige. Vi har alltid tagit vårt samhällsansvar på största allvar och framförallt arbetat långsiktigt. Genom nära samarbete med ledande leverantörer och våra kunder har vi över tid tagit fram innovativa lösningar, anpassat oss till rådande förutsättningar och drivit förändring. Vår ambition är att fortsätta göra det. Genom ett långsiktigt hållbart arbete med löpande investeringar som syftar till att effektivisera, utveckla och förädla vårt erbjudande är vår ambition hög. Vi ska vara Sveriges ledande el-teknikgrossist samtidigt som vi erbjuder marknadens allra bästa alternativ för vitvaror, Cylinda!

Tack för att du väljer Elektroskandia, vi är stolta över ditt förtroende!

Anders Nordlöw, VD

Året i korthet

Året i korthet

Februari

  • Schneider Electric Sverige utsågs till 2019 års vinnare av Elektroskandias utmärkelse Årets Leverantör.

Mars

  • Elektroskandia har tecknat samarbets-avtal med Vattenfall AB angående laddoperatörstjänsterna InCharge – elbilsladdare och betaltjänster i komplett paket.

April

  • Ny webbfunktion: nu kan kunderna se sina offerter och köpa direkt i webb-shopen. Sparar tid för både kunden och Elektroskandias säljare.

Maj

  • Det införs en skatt på plastkassar, Elektroskandia tar fram alternativ på flergångskasse och kundkorg.

Juni

  • Tillsammans med restaurangentreprenören Pontus Frithiof skänker Elektroskandia matlådor till personalen som arbetar med covid-19 patienter på IVA-avdelningen på Karolinska sjukhuset.
  • Stockholmsturen invigs, med egen transportbil där dagliga leveranser sker från vårt logistikcenter i Örebro till fyra butiker i Stockholmsområdet.

September

  • Ericsson och Elektroskandia på virtuell mässturné. Ericsson tog initiativet till att man skulle göra en virtuell tour istället för den årliga European mässtouren. En ändring som medfört att man får träffa ännu fler kunder, på fler marknader.

November

  • Elektroskandia har sjösatt division Infra. Genom detta kraftsamlar man sina resurser på områdena elnät, telekom och övrig infrastruktur.
  • Elektroskandia har öppnat butik i Bromma. Butiken ligger mittemot Bromma Blocks och innebär ökad tillgänglighet för kunder i västra Stockholm.

Om Elektroskandia

Elektroskandia – Sveriges ledande el-teknikgrossist

Elektroskandia erbjuder elmateriel och system till kunder som är verksamma inom områdena: installation, kraft, automation, elnät, telekom, säkerhet, belysning och hushållsmaskiner. Företaget är en del av Sonepar-koncernen som är ett av de största elgrossistföretagen i världen.

Med gedigen teknisk kompetens och djup kunskap om de produkter och system vi säljer kan vi snabbt ge svar på frågor och sätta in produkterna i ett sammanhang. Vi tillhandahåller ett brett sortiment från de främsta leverantörerna i världen och lagerför över 40 000 artiklar. Logistik är motorn i allt vi gör och våra logistiktjänster underlättar vardagen för våra kunder. Vi ser till att rätt produkt når rätt kund på rätt plats vid rätt tillfälle, snabbt, enkelt och utan bekymmer. Elektroskandia kan även ingå djupgående samarbeten där vi fungerar som en integrerad del i kundens verksamhet – allt för att underlätta och effektivisera våra kunders vardag. I vår position mellan tillverkare och slutkund strävar vi efter att med vår expertis bidra till ökad effektivitet och lönsamhet i kundernas inköps- och säljorganisation. Servicenivån ska i båda fallen överträffa förväntningarna.

Elektroskandia äger Cylindavarumärket som erbjuder den svenska marknaden ett komplett sortiment av vitvaror, där Cylinda Service är Cylindas serviceorganisation med egna servicetekniker, specialutbildade på Cylindaprodukter.

Cardi är vårt varumärke med belysningsprodukter som är unika på den svenska marknaden, produkter som vi är med och utvecklar men även agenturprodukter som uppfyller våra krav. Elektroskandia har sedan 1904 drivit elgrossiströrelse i Sverige. Företagets huvudkontor ligger i Rotebro, Sollentuna kommun.

Elektroskandia Sverige ingår i Sonepar-koncernen Sonepar är ett oberoende familjeägt företag som är global marknadsledare inom B2B-distribution av elektriska produkter, lösningar och relaterade tjänster. Genom ett nära samarbete med 100 företag i över 40 länder, har koncernen en ambitiös transformationsagenda att bli den första globala B2B-distributören som tillhandahåller en helt digitaliserad och synkroniserad omnikanal-upplevelse till alla kunder. Som ett resultat av 45 000 medarbetares skicklighet och passion omsatte Sonepar 23 miljarder euro under 2020. Sonepar förenklar sina kunders vardag utifrån behov oavsett om det är över disk, vid kundbesök, telefon eller online. Sonepars ambition är att bli ”La Référence” – den som leder och sätter standarden för alla intressenter. www.sonepar.com

Milstolpar i historien

Milstolpar i historien:
1904 Asea IM bildas
1917 Elektroskandia bildas
1962 Sammanslagning Asea IM och Elektroskandia
1967 Centrallager i Örebro byggs
1991 Integrering: Servicebolaget
1992 Integrering: Scan Electric
1992 Förvärv: KraftGross
1994 Integrering: Fläkt Belano
1997 Hagemeyer förvärvar Asea Skandia
1999 Logotypbyte: Asea Skandia blir Elektroskandia
1999 Lager 2000 invigs & Kinaetablering
2000 Webbshop lanseras
2001 Försäljning av ventilation och avveckling av plåtverksamheten
2006 Förvärv: Cardi Belysningsspecialisten AB
2008 Sonepar förvärvar Elektroskandia AB och verksamheten i Kina
2012 App för mobilhandel lanseras
2015 Sonepar Nordics huvudkontor flyttas till Elektroskandias huvudkontor i Rotebro. Elektroskandia Sverige AB blir moderbolag till Alfa Elektro Sp. z o.o., Cardi Belysningsspecialisten AB, Otra Norge AS samt SLO Oy som är moderbolag till SLO Eesti AS, SLO Latvia SIA och UAB SLO Lithuania
2016 Nylansering av Cebe som varumärke
2016 Första spadtaget tas för vårt nya logistikcenter i Örebro
2017 Cylinda och Elektroskandia lanserar nya webbplatser och appar
2017 Vårt nya logistikcenter invigs
2018 Cylinda 60 år