Svar: Det finns flera faktorer som spelar in: dels har pandemin gjort att priserna har gått upp och tillgången minskat på många insatsvaror på grund av en kraftigt ökade efterfrågan. Även efterfrågan på transformatorer har ökat. Detta beror i många fall på de stimulanspaket som många länder infört för att få ekonomin att återhämta sig.

Transformatormarknaden är också väldigt påverkad av den kraftigt ökande efterfrågan som finns på plåt som används för att göra kärnor. Samma typ av plåt används även för att t.ex. tillverka motorer till elbilar. Detta tillsammans med att vissa länder använder plåten för egen inhemsk produktion istället för att som tidigare exportera den har också en negativ påverkan på tillgängligheten, och orsakar också ökade priser. Kärnplåten står typiskt för ett värde på runt 45-50% i en distributionstransformator.

Dessutom har konflikten mellan Ryssland och Ukraina haft en framför allt indirekt påverkan då dessa båda står för en betydande andel av produktionen av t.ex. aluminium, stål, gas och olja i världen.