Elektroskandias är stolta att presentera vår nyaste partner inom telekomproduktområdet. Med sin långa erfarenhet inom segmentet med egen produktion i närheten av Sverige kan vi erbjuda säkra leveranser och produkter anpassade för den nordiska marknaden i världsklass.

Leo Linna-Aro och hans vänner grundade Orbis Oy som ett import- och agenturföretag den 1 juni 1949. Under de första åren låg företagets huvudfokus på radioteknik, som var mycket efterfrågad i efterkrigstidens Finland. Import och försäljning av den nya USW-tekniken var en utmärkt språngbräda för det nya företaget att förbättra och utöka sin verksamhet inom B2B-elektronik.

En konkurrensfördel genom egen produktion
1993 avgick Leo Linna-Aro som vd för Orbis Oy och lämnade över facklan till sin son, Markku Linna-Aro. Den nya vd:n var dock inte den enda förändringen; detta markerade också Orbis Oy:s första satsning på intern utveckling av mervärdestjänster och testsystemlösningar. Denna nya inriktning visade sig vara en betydande konkurrensfördel och lade grunden för den framgång som Orbis Oy åtnjuter idag.

Att bli global
1998 tog Orbis Oy sina första steg mot att bli global – en process som baserades på företagets mål att producera kundorienterade tjänster. Det första utomeuropeiska kontoret etablerades i Dallas, Texas, för att betjäna den amerikanska marknaden. Expansionen stimulerades av det ökade behovet för finländska elektroniktillverkare att lägga ut testtjänster på entreprenad. Orbis Oy började serietillverka sina egna produkter i Estland 1999. I Finland tillverkades system på företagets kontor i Uleåborg, Salo och Vanda. Som störst hade Orbis Oy även dotterbolag i Sverige, Kina och Indien.

Uppdelning i två bolag
I början av 2000-talet blev Orbis Oy:s verksamhet alltmer uppdelad mellan två olika områden: den lokala importen och detaljhandeln i Finland och den globala tillverkningen av egna testsystem. I början av 2012 delades testsystemverksamheten upp i ett separat bolag vid namn Orbis Systems Oy, vilket gjorde att Orbis Oy kunde återvända till sina rötter och fokusera på import, montering och detaljhandelstjänster. 2014 grundade Orbis Oy ett dotterbolag i Ryssland.

Bygga en digital framtid
Idag är Orbis Oy:s kärnområden RF och optisk fiberteknologi. Under 2018 var företagets omsättning nästan 10 miljoner euro. Orbis Oy sysselsätter för närvarande 50 personer, varav hälften arbetar med tillverkning av sammansatta kablar i Estland. Det familjeägda företaget leds nu av en tredje generationens Linna-Aro, efter att Jani Linna-Aro började som ny vd den 1 januari 2019.

Den digitala teknikens utveckling förändrar för närvarande hela branscher och deras intäktsmodeller. Genombrottet för 5G-teknik och förändringar på datacentermarknaden erbjuder Orbis Oy nya områden för tillväxt, eftersom IT-infrastrukturer och tjänster behöver vidareutvecklas och öppnar en nyckelroll för expertis inom dataöverföring. Orbis Oy:s expertis, lösningar och erfarenhet integreras smidigt i morgondagens smarta städers behov, där 5G-mobilnät, datacenter och interna nätverk inom fastigheter är en del av den digitala tjänsteinfrastrukturen.