Vi vill vara en attraktiv arbetsplats

Förmåner

Alla medarbetare på Elektroskandia erbjuds ett antal förmåner, exempelvis möjlighet till flexibla arbetstider samt möjlighet till att arbeta utanför kontoret två dagar i veckan, personalrabatt på vårt sortiment, bensinrabatt, rikskort, träningsförmåner, friskvårdsbidrag och föräldralön. Vi erbjuder även utbildningar inom olika områden för vidare kompetensutveckling.

Personalomsättning

Vi hade en ambition att ha en personalomsättning om max 7,0% år 2023, vilket vi nästan nådde men inte riktigt: 7,8% blev resultatet. När vi mäter personalomsättning inkluderar vi all omsättning inklusive visstidsanställda. Vi genomför exitsamtal med alla som slutar och där kan vi följa upp orsaker till att man väljer att lämna bolaget samt även fånga upp synpunkter på hur vi kan förbättra oss som arbetsgivare.

Vi vill vara marknadens mest engagerande, utvecklande & inkluderande arbetsplats

Vi vill vara en arbetsplats där det är högt i tak och som erbjuder kontinuerligt lärande och kompetensutveckling. Vi har medarbetare som har varit anställda i över 40 år hos oss.

Styrning av HR-arbetet

Utgångspunkten för HR-arbetet är vår medarbetarpolicy som utgörs av den värdegrund, de strategier och mål samt de riktlinjer som Elektroskandia ska arbeta efter vad gäller relationen mellan medarbetare och arbetsgivare. Elektroskandia har ett arbetsmiljöledningssystem enligt ISO 45001:2018 och är certifierade sedan 2021-06-09 (Certifikat nr 10000441098-MSC-SWEDAC-SWE).

Alla våra medarbetare förväntas bidra till en positiv arbetsmiljö där vi visar respekt för varandras olikheter. Som ett led i vårt arbete med kränkande särbehandling och trakasserier startade vi under 2019 upp en workshopsatsning som vi benämner ”Kultur och Jargong”. Denna satsning har fortlöpt under 2023 och är numera en obligatorisk del i vår introduktion av nyanställda. Under 2023 genomförde vi dessutom en uppföljning i de grupper som genomgick dessa workshops i starten 2019.

Utbildningsplattform i koncernen

Våra medarbetare och deras kompetens är vår främsta styrka och konkurrensfördel. Därför arbetar vi aktivt med kompetensutveckling och lärande. Vår koncerngemensamma LMS är integrerat LinkedIn Learnings modul, som innehåller över 15.000 onlinekurser, och även klassrumsutbildningar.

Arbetsmiljö och hälsa

De övergripande målen med arbetsmiljöarbetet på Elektroskandia Sverige AB är:

  • Att främja Friskfaktorer.
  • Genom ett förebyggande arbete upptäcka och åtgärda risker så att arbetsskador så som olycksfall och sjukdom relaterade till arbetet förhindras.

Dessutom ska arbetsmiljön utvecklas i en riktning som leder till en förbättrad produktivitet, kvalitet och naturligtvis trivsel. Genom ledning, planering och kontroll ska arbetsskador utredas, risker undersökas och lämpliga åtgärder vidtas. Arbetsgivaren har det yttersta ansvaret för arbetsmiljön och ska se till att det finns en organisation som arbetar med arbetsmiljön. En utbildning om vårt ledningssystem finns tillgänglig så att nya medarbetare kunnat ta del av den.

Den psykosociala arbetsmiljön och hur våra medarbetare mår är något cheferna följer upp bland annat i vårt MYR (Mid Year Review) samt i det årliga medarbetarsamtalet. Vi fångar dessutom upp det psykosociala måendet hos våra medarbetare genom vår pulsmätning på veckobasis med frågor kring välmåendet i organisationen. Dessutom genomför vi skyddsronder med riktade frågor i ämnet, i våra riskanalyser, vid halvårsvisa uppföljningsmöten (verksamhetsmöten) och genom att vi utbildar våra chefer.

Vi har även ett antal skyddskommittéer med arbetsmiljöutskott från respektive fackförbund där arbetsmiljön diskuteras och man tar fram åtgärdsplaner. Elektroskandia genomför regelbundna skyddsronder på samtliga filialer och lager. Vi arbetar med riskbedömningar och handlingsplaner enligt arbetsmiljölagens riktlinjer. Rapporteringen och hanteringen av tillbud och olyckor sker löpande men mäts på årsbasis. Olyckor och tillbud följs upp löpande. Flest olyckor har rapporterats i lagerverksamheten i Örebro. Oaktsamhet har varit bidragande orsak till olyckor och skador som har varit av lättare art.

Vad gäller tillbud har merparten skett vid truckkörning eller expediering av gods. Vi har under 2023 rapporterat 133 tillbud och 51 olycksfall, varav 10 olycksfall med sjukfrånvaro. Vi ser en minskning när det gäller både tillbud och olyckor med sjukfrånvaro och ser användningen av IA-systemet och tillhörande app som en bidragande orsak då rapporteringen har blivit betydligt enklare och används i ökad grad för att rapportera riskobservationer.

Företagshälsovård

Syftet med Elektroskandias samarbete med företagshälsovårdscentraler på samtliga orter är att få hjälp och stöd i frågor som har med arbetsmiljö att göra. Företagshälsovården kan erbjuda:

  • Rehabilitering
  • Hälsoundersökning/hälsoprofil
  • Stöd inom arbetsmiljöfrågor
  • Ergonomi (arbetsplatsåtgärder)

Företagshälsovården ska bistå med expertis som arbetsmiljöingenjör, sjuk-gymnast och ergonom i en strävan att förebygga arbetsskador i möjligaste mån genom att aktivt skapa en god arbetsmiljö.

Alla medarbetare erbjuds det år de fyller 45, 50, 55 samt 60 år att genomgå en hälsoundersökning (hälso- och arbetsmiljöprofil) hos företagshälsovården.

Vi har KPI:er för sjukfrånvaro som vi ständigt följer upp och ser över. Vårt mål på en total sjukfrånvaro för 2023 var 3,4%* men det landade på 4,0%, vilket, trots att vi inte nådde målsättningen, var en förbättring i jämförelse med 2022 (4,3%). Vår ambition är att sänka sjukfrånvaron och vi har en nollvision för olycksfall kategori A & AA (har kategoriserat nivåerna i vårt IA-system). Det gör vi genom att utbilda och coacha våra chefer kring vårt ansvar vid sjukdom samt i hur de kan arbeta med systematiskt arbetsmiljöarbete och hälsofrämjande ledarskap.

Friskvårdsbirdag

Vi erbjuder friskvårdsbidrag till samtliga medarbetare men vi arbetar även med att introducera alternativa friskvårdsförmåner, såsom föreläsningar i hälsa och kost samt gemensamma aktiviteter i form av till exempel motionslopp, hälsoutmaningar och stegräkningstävlingar.

*Baserat på uppgifter från december 2022 till november 2023.

Mångfald och jämställdhet

Genom ett medvetet mångfaldsarbete vill vi vara med och bidra till ett samhälle där varje samhällsgrupp och individ betraktas som en tillgång. Vi vill spegla samhället, våra leverantörer och våra kunder. Vårt mångfaldsarbete ska vara en naturlig del i arbetet med att stärka Elektroskandias konkurrenskraft. När vi rekryterar strävar vi alltid efter att ha arbetsgrupper som är sammansatta av medarbetare av olika kön, ålder, grupptillhörigheter och bakgrund. 2023 lade vi till kategorin Mångfald och Inkludering i WinningTemp. Genom det vill vi öka med-
vetenheten kring området och vårt arbete kopplat till det.

Elektroskandia vill verka för att:

  • Öka medvetenhet och kunskap om mångfald, inkludering och jämställdhet.
  • Verka för en jämnare fördelning mellan kvinnor och män på alla nivåer och inom alla yrkesområden i företaget.
  • Bredda företagets samlade kompetens genom att öka andelen kvinnliga chefer.
  • Öka förståelse och kunskap kring fördelarna med mångfald i våra arbetsgrupper.
  • Underlätta för både kvinnor och män att förena föräldraskap och förvärvsarbete.
  • Aktivt motverka exkludering och förebygga alla former av diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling på arbetsplatsen.
  • Medarbetarens kompetens ska bedömas vid lönesättning för att därigenom uppnå utjämning av löner vid likvärdigt arbete oavsett kön.

Elektroskandia är en el-teknikgrossist och våra medarbetare är verksamma inom olika serviceyrken, försäljning, lager och även som tjänstemän. Vår bransch är mansdominerad och 77% av bolagets anställda under 2023 var män (2022: 78% män, 2021: 78% män, 2020: 78% män).

Vi mäter Equal Pay Index: den vägda löneskillnaden mellan könen beräknat på medellön. Den totala skillnaden (till männens fördel) ligger på 4,5%. På tjänstemannanivå är den 5,5% och för lagret 2,1%. I den årliga lönekartläggningen 2023 för att kartlägga eventuella osakliga grunder för icke jämställd lön fann vi inte några osakliga löneskillnader.

Vi genomförde en lönekartläggning 2023 för att kartlägga eventuella osakliga grunder för icke jämställd lön. Resultatet visade inte på några osakliga löneskillnader. Vi kunde dock se att löneskillnaderna mellan män och kvinnor rent generellt hade ökat något i jämförelse med 2022.

Medarbetarundersökning

Vi använder Winningtemp för att löpande mäta engagemang och måendet i organisationen. Med hjälp av verktyget mäter vi på veckobasis ”temperaturen” i organisationen där cheferna kan se aktuell temperatur, i form av poäng 1–10, för deras respektive team. Undersökningen skickas ut via mejl en gång i veckan och är helt anonym samt ger den medarbetaren som vill, möjligheten att skriva en kommentar.

Våra chefer och medarbetare jobbar månadsvis med resultatet och vi kan se att vår övergripande temperatur har ökat från 7,4 i 2020, när vi började med Winningtemp, till 7,8 i 2023. Samma förbättring kan vi också se kring exempelvis Ledarskap, som har ökat från 7,7 i 2020 till 8,1 i 2023. Vi vidtar löpande åtgärder, både på team-nivå och övergripande, baserat på resultatet från Winningtemp. Allt för att vi ska skapa en välmående, trygg och engagerande arbetsmiljö.

Under 2023 fortsatte vi att nyttja Winningtemp och använde den också för att ställa ”egna frågor”. Den stora vinsten vi ser är att kunna få en aktuell lägesbild som gör att vi kan agera direkt och arbeta förebyggande.

Samhällsansvar & samhällsengagemang

Bidra till en bättre värld

Vi vill erbjuda våra medarbetare möjlighet att bidra till en bättre värld. Det gör vi bland annat genom följande aktiviteter och satsningar:

Vi räddar liv. Elektroskandia har valt att samarbeta med Blodbussen för att hjälpa till att bistå den svenska sjukvården med blod. Vi startade detta initiativ år 2000 och sedan dess har bussen kommit till vår verksamhet i Örebro var tredje månad.

Hjärtstartare för snabb hjälp. År 2015 monterades 55 hjärtstartare i våra butiker och kontor för att snabbt kunna påbörja behandling om någon drabbas av ett plötsligt hjärtstopp. Vid varje hjärtstartare finns en förteckning över
HLR-utbildad personal på enheten. Samtliga hjärtstartare finns registrerade i Sveriges hjärtstartarregister och kontrolleras varje år.

Gothia Cup och andra hållbara samarbeten

Under 2023 var det största fokuset på Gothia Cup och vi var officiell partner. Fokus låg på hållbarhet enligt FN:s mål.

Vi sponsrade även Röda Korset till förmån för Ukraina, ett antal lokala idrottsföreningar: Karlstad IBF, Vårby IK, IBF Falun samt Sweden Rock.

Kunskap om arbetslivet

Vi tycker det är viktigt att ge unga kunskap om yrkeslivet, därför tar vi emot Prao-elever, praktikanter och examensarbetare. Det är värdefullt för den som får möjlighet att få inblick i vår bransch, men vi ser dessutom att den typen av erfarenhetsutbyte berikar vår egen verksamhet.

Vi öppnar gärna dörren för de som är intresserade av att få arbetslivserfarenhet hos oss, bland annat erbjuder vi extraarbete, sommarjobb och tillfälliga arbeten. Det kan handla om enklare arbetsuppgifter såsom att plocka undan och städa hyllor. Självklart förses samtliga med rätt skyddsutrustning.