Datacom

I Södertälje satsar man på snabba kommunikationer och teknik för framtiden. För att klara detta har man byggt ett Stadsnät, med fiber hela vägen. Stadsnätet innebär att stadens invånare och näringsliv har tillgång till ett lokalt kommunikationsnät med obegränsad kapacitet att hantera TV, telefoni och överföring av data (s.k. Triple Play). Elektroskandia är leverantör till Telge Nät och Södertälje Stadsnät. Ett projekt som ställde stora krav på bland annat utveckling av nya produktlösningar och en väl utvecklad logistik.
 

Datacom

Mycket av kommunikationen mellan människor, både privat och i affärslivet, sker idag via dato­rer. Vem vill i framtiden bo i en fastighet som inte har bredbandsuppkoppling. IP är det ledande mediet för överföring av TV, Telefoni och Data (3­play) men används även inom övriga kommu­nikationssystem som automation, belysning och säkerhetssystem. Vi har en infrastruktur idag med kommunikationsnät av fiber som sträcker sig över städer (s.k. stadsnät) och har en stark byggnation av kommunikationsnät till hemmen (s.k. FTTH eller Fibre To The Home). Vi kommer att var vi än befinner oss kunna komma åt an­slutningar och kommunicera via IP.

 

Kabelsystem

Elektroskandia har ett stort utbud av kopparkabelsystem, som är en mycket vanlig installationsprodukt idag och levereras ut i stora mängder. Vi har i våra butiker ett stort sortiment av kompletta kabelsystem som erbjuder allt från Kat 5e till Kat 6A som kan överföra datatrafik på upp till 10 Gbit/s. Allt eftersom hastigheterna ökar rekommenderar vi att man använder samma fabrikat på uttag och kabel i installationen för att kunna garantera kvaliteten och överföringshastigheten. I vårt sortiment har vi system från Lexcom, Elko TCS och Leviton.

 

Hemmanätverk

I våra hem kommunicerar vi med omvärlden via telefoni, data och TV, och helst vill vi ha åtkomst till detta i alla rum. Det finns en europanorm för nybyggnation som förskriver ett kommunikationsuttag i alla rum. För att hantera detta så bygger vi idag så kallade hemmanätverk. Näten knyts ihop i en IT-låda där bla. aktiv utrustning placeras och inkommande trafik hanteras. Elektroskandia levererar hemmanätverk till allt från stora lägenhetsprojekt till husbyggare.

 

Fiber

När man vill kommunicera långa sträckor eller har behov av snabb överföring av stora datamängder använder man fiberkabel. Fiber är idag det vanligaste sättet att installera kommunikationsnät till fastigheter och våra hem. Elektroskandia är den kompletta leverantören av fiberlösningar och har alla typer av fiber som blåsfiber, ribbon, distribu- tion och droppkablar. Vi har även ett komplett sortiment av tillbehör som patchar, boxar, microdukter, skarvar och svetsar från ledande leverantörer.

 

Aktiv utrustning

För att få våra nät att fungera med varandra behövs aktiv utrustning. Det är även den aktiva utrustningen som bestämmer nätens överföringshastighet. Utvecklingen går väldigt fort inom detta område och därför jobbar vi med de ledande leverantörerna och är ständigt uppdaterade. Elektroskandia har ett stort sortiment med alla typer av aktiv utrustning som switchar, routrar och konverterare.