Install Piteå installerar vid en av de största vindkraftsparkerna i Europa

I Markbygden, ett område utanför Piteå, råder nu rena guldrush-stämningen. Anledningen är att det här har beslutats att bygga en av de största vindkraftsparkerna i Europa, med totalt 1101 vindkraftverk. Det första steget till att realisera Markbygden är att bygga ett par mindre pilotprojekt. Vid ett av dessa, Stor-Blåliden, arbetar installationsföretaget Install Piteå med att spänningsätta ett par av vindkraftverken. Elektroskandia är totalleverantör till Install i det här projektet.

Christoffer Jarneland, projektledare på Install Piteå.

Markbygden upptar en yta på ungefär 450 kvadratkilometer, vilket är mer än dubbelt så stort som Stockholms kommun. Vindförhållandena är mycket bra och området glesbefolkat. Full utbyggt kommer Markbygden att producera ungefär 10 TWh varje år. Det motsvarar 6,6 procent av den totala elproduktionen i Sverige. 48 vindkraftverk är redan byggda och ytterligare 179 st ska driftsättas under 2018. Efter det tillkommer ytterligare 800 vindkraftverk under senare etapper. Install Piteå har fått i uppdrag av Svevind att spänningssätta ett par vindkraftverk i Stor-Blåliden.

– Vi är fem man från Install som jobbar för fullt med det här projektet och vi har nu kommit halvvägs i kabeldragningen. Totalt är det en sträcka på 7 km som vi ska dra. Från ett ställverk, där det är befintliga redan anslutna vindkraftverk, 5,5 km till ett av de nya och sen vidare 1,5 km in till det andra vindkraftverket. Install tar även hand om fiberbyggnationen och kommer dra fiber samma sträckor. Vi jobbar på för fullt och räknar med att vara klara i mitten av december, säger Christoffer Jarneland, projektledare på Install Piteå.

 

Totalleverantör

Mats Lundgren och Jan Norberg vid Elektroskandia i Piteå är ansvariga för projektet med Install.

Elektroskandia är totalleverantör till Install och ansvarig för projektet är utesäljaren Jan Norberg och tekniska innesäljaren Mats Lundgren.
– Vi levererar allt, kabel, avslut, skarvar, slang etc. Mycket materiel levereras direkt från våra leverantörers fabriker. När det väl var beslutat var det bråttom att få fram materiel. För att få fram kabel i tid fick vår leverantör Draka lägga ut produktionen till deras fabrik i Ryssland, säger Jan Norberg.

Tyvärr tog det tid att få kabeln skeppad på grund av storm och inställda båtar, så tidplanen blev förskjuten ett par veckor.
– Ja, men efter det har det rullat på bra med leveranserna. Elektroskandias killar vid butiken i Piteå har verkligen ställt upp och jobbat stenhårt för att lösa alla utmaningar, säger Christoffer Jarneland.

 

Install satsar på att växa

Förutom de aktuella två vindkraftverken ska sen ytterligare sex vindkraftverk monteras på Stor-Blåliden.
– Vi har även fått beställning på att senare i vinter bygga två ställverk i Markbygden. När det gäller kommande vindkraftverk i Markbygden är inget klart ännu men vi hoppas givetvis kunna vara med och installera. Vi ligger lokalt stategiskt till och Install ska växa. I och med den här satsningen ser vi stora möjligheter, inte bara för installationsjobb utan även framtida underhåll, säger Christoffer Jarneland.

 

Kylan en utmaning

Det är ett tungt jobb att hantera de kraftiga slangarna i kylan.

Givetvis är den här satsningen på utbyggnad av vindkraften positiv men arbetet innebär också utmaningar.
– Kylan är en av de stora utmaningarna här uppe. Att jobba utomhus i Norrland i januari-februari är inte lätt. I minus 20 grader blir till exempel kablarna styva som järnspett. Därför jobbar vi nu på så mycket som möjligt innan den värsta kylan kommer. En annan utmaning är att det är så många som jobbar här uppe så det krävs mycket logistik för att leverera in på området och alla leveranser måste förbokas. Det är folk från hela världen som jobbar här så hälften av all kommunikation sker på engelska. Att få alla att springa åt samma håll är också en utmaning. För att alla tillresta som jobbar här ska ha någonstans att bo hyr folk ut hus, man bor i nedlagda skolor och det kommer även ställas upp 90 st baracker. Det är lite guldrush över det hela. Men det är verkligen kul och stimulerande att jobba i den här expansiva miljön. Vi ser bara möjligheter, säger Christoffer Jarneland.